Svenska Skolans målsättning är att erbjuda undervisning till barn och ungdom i det svenska språket, kultur, historia och geografi i en varm och trivsam svensktalande miljö. Undervisningen är baserad på Skolverkets rekommendation för svensk undervisning i utlandet. Barnen får undervisning i allmän Sverige kunskap och får uppleva svenska seder och bruk.

Vår målsättning är att lära barnen det svenska språket, och att upprätthålla och vidareutveckla svenska hos de barn som redan kan tala det svenska språket. Barnen får undervisning i allmän Sverigekunskap, geografi, historia och svensk litteratur. De får uppleva svenska seder och bruk, traditionell slöjd, musik och dans.

Klasserna är indelade i följande åldersgrupper:
• Förskolan, 3 – 5 år (Lördag morgon)
• Lågstadiet, 6 – 8 år (Lördag morgon)
• Mellan/Högstadiet, 9 – 13 år (Tisdag kvällar eller lördagar)
• Kreditklassen, 12 –18 år (Tisdag kvällar eller lördagar)

Under skolåret erbjuds:

Filmtime

Ibland visar vi svenska barnfilmer efter ordinarie lördags+lektion. Korv och bröd, frukt och juice erbjuds.

Utflykter

Höst och vår tar vi en av lektionerna utomhus i form av en familjeutflykt. Tidigare år har det inneburit en morgon med orientering, långfärdskidor eller skridsko, men programmet varierar.

Bibliotek

Svenska skolan har ett stort antal barnböcker, videos samt DVDs som vi erbjuder barnen att låna. Vanligtvis har vi bibliotek varannan vecka.

Luciafirande

Detta är Svenska Föreningens arrangemang, där skolans elever utgör höjdpunkten i form av Lucia-tåg. Lucia hålles på St Johns Lutheran Church i Bridgeland, med inslag av inbjudna artister. Calgary Herald är oftast på plats. Efteråt serveras det lussebullar, kakor och kaffe i församlingssalen i kyrkan. Jultomten brukar också hälsa på.

Julavslutning

Höstterminen avslutas med julavslutningen där barnen bjuder på uppträdande. Efter en lätt lunch (potluck) och dans kring julgranen kommer tomten.

Påskkalas

Lördagen före påsk firar vi med lite påskpyssel för barnen följt av kaffe och semlor för hela familjen.

Våravslutning

En traditionell svensk skolavslutning hålls i slutet av läsåret på Scancentre. Förrutom uppträdande av barnen blir det lite svensk allsång med Du Gamla Du fria, Den Blomstertid Nu kommer etc. Efter tal ifrån rektorn och diplomutdelning så erbjuds en lätt lunch (potluck) och tillfälle till lite trevligt umgänge. Barnen som är klara från ett kredit klassen som varar 3 år, får uppleva en svensk studentdimission med student hatt.

Läger – Culture Camp

Vanligtvis första helgen i början på juni anordnar Svenska Skolan varje år ett läger för eleverna och deras familjer. Då får eleverna tillfälle att vara tillsammans ute i naturen, att vandra, att delta i utomhustävlingar av olika slag, och att sjunga runt lägerelden. En fin avslutning på skolåret! Samling sker strax före lunch på lördagen. Hemfärd sker på söndag eftermiddag . På lägret har alla familjer möjlighet att träffas och umgås och lära känna varandra bättre. Hela familjen är inbjuden. Vi sover i stugor eller enkla rum. Maten lagas av en volontär från skolan men alla förväntas hjälpa till med aktiviteter, städning, diskning, lekar mm. Lägret är subventionerat av Svenska Skolan. Förra året betalade en familj på fyra $70 totalt, vilket inkluderade logi, tre goda måltider, fika och varmkorv vid lägerelden. 
Kontakta gärna vår Special Events Co-ordinator om du har frågor.